Kennisbank

Deel mee in onze kennisbank

De kennisbank is speciaal voor (oud)cursisten van Inventas Trainingen. Op deze plek vind je een aantal inhoudelijke artikelen die te maken hebben met een van onze trainingen. Veel plezier met het bekijken van de artikelen. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van een artikel, wend je dan direct tot ons via de contactpagina.

2020-0421-Statica en Sterkteleer

Meer over Statica en Sterkteleer – auteur: ir. Jos van Grinsven

Onderwerp: De knooppuntmethode en de snedemethode voor het doorrekenen van een vakwerkconstructie

Wil jij weten of een constructie sterk genoeg is om de externe belasting te weerstaan? Wat we vaak te horen krijgen is dat uitsluitend met FEM software betrouwbare sterkteberekeningen kunnen worden uitgevoerd. Dit laatste is nog maar de vraag en is geheel afhankelijk van de kwaliteit van de keuzes die je maakt bij het opbouwen van het FEM model en de gekozen opleggingen van de vrijheidsgraden. Met goed handmatig rekenwerk kun je heel wat bereiken en vaak binnen een acceptabele tijd. Tijdens de training Statica en sterkteleer ga je aan de slag met oefeningen en opgaven uit de praktijk zodat je leert hoe je handmatig een sterkteberekening aanpakt.

Hier inschrijven voor de training Statica en Sterkteleer.

Lees verder
Statica en sterkteleer

2020-0210-Rekenen voor Constructeurs

Meer over Rekenen voor Constructeurs – door: ir. Jos van Grinsven

Onderwerp: Ontwerpen van mechanismen in 3D – de kinematische analyse

Er zijn veel constructeurs die graag willen weten hoe je een mechanisme in 3D kunt ontwerpen. Hoe bepaal je of een mechanisme exact kinematisch bepaald is, dus exact 1 DOF (Degree of Freedom – vrijheidsgraad van beweging) bezit? In dit artikel gaan we in op de kinematische analyse. Voor het platte vlak kennen we de formule van Grübler voor het bepalen van het aantal vrijheidsgraden van beweging in het betreffende vlak. We kunnen deze formule gebruiken om te bepalen of een constructie in het platte vlak gezien statisch bepaald- of onbepaald is. De vraag is, kunnen we deze formule ook gebruiken voor het ontwerpen van mechanismen in 3D?

Hier inschrijven voor de training Rekenen voor constructeurs.

Lees verder

2020-0208-Vorm- en plaatstoleranties

Meer over Vorm- en Plaatstoleranties – door: ir. Jos van Grinsven

Onderwerp: De vormzuiverheid van een referentie-element.

Tijdens de trainingen krijgen we vaak de vraag hoe nauwkeurig de vorm van een referentie eigenlijk dient te zijn. Referenties worden gebruikt bij de richtingtoleranties, de plaats- en slagtoleranties. Hoe vlak moet een referentievlak eigenlijk zijn? En hoe recht moet een referentiehartlijn zijn? Met andere woorden, stellen de huidige ISO-normen eisen aan de vormzuiverheid van referenties?

Schrijf je hier in voor de training Vorm- en plaatstoleranties.

Lees verder
Inventas Vorm- en plaatstoleranties

2020-0131-Constructieprincipes

Parallelschakeling versus serieschakeling van stijfheden – auteur: Ir. Jos van Grinsven

Het komt nogal eens voor dat de fout wordt gemaakt dat met de formules voor parallelschakeling wordt gerekend terwijl de beschouwde stijfheden nader bekeken louter seriegeschakeld zijn. We mogen alleen spreken van parallelschakeling van n-aantal stijfheden wanneer de verplaatsing u1 = u2 = … = ui = … un. Alleen dan mogen de stijfheden bij elkaar worden opgeteld. In het geval van serieschakeling geldt dat de meest-compliante schakel in de keten dominant is voor de totale slapte.

Schrijf je hier in voor de training Constructieprincipes.
 

Lees verder
Serie- versus parallelschakeling van stijfheden

Contact en advies

Heb je nog vragen over de training? Of heb je hulp nodig om de training te vinden die het beste bij je past? Onze studieadviseurs helpen je graag! Ook kun je een gratis studieadviesgesprek aanvragen op een dag en tijdstip naar keuze.

040 – 303 46 94
Maandag t/m vrijdag: 08:30 – 17:30

NEN_logo-kleur