Interview Jos van Grinsven NEN Machinebouw - Inventas
8.9 / 1543 beoordelingen

Interview Jos van Grinsven NEN Machinebouw

Augustus 2020 – door Gerda van der Meer

Training Vorm- en plaatstoleranties leert je werken vanuit de norm

Training verzorgen voor technici is leuk omdat ze alles willen snappen, ze willen weten hoe de wereld in elkaar zit. Aan het woord is Jos van Grinsven, een van de trainers van NEN. Hij verzorgt onder meer de training Vorm- en plaatstoleranties, waarin onder andere de normen NEN-EN-ISO 1101, NEN-EN-ISO 5459 en NEN-EN-ISO 1660 worden behandeld.

Jos van GrinsvenAl tijdens zijn studie werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven werd Jos gegrepen door het lesgeven. Hij gaf praktijklessen aan de eerstejaars studenten. Die onderwees hij in draaien, frezen en lassen. Daar leerde hij een belangrijke les van zijn begeleider. ‘Blijf altijd minstens op anderhalve meter afstand van degene die aan het werk is. Zodoende heeft hij veel meer het gevoel dat hij zelf de verantwoordelijkheid heeft dan wanneer je te dicht bij hem blijft staan.’

Werkboek

Die werkwijze gebruikt Jos tegenwoordig nog steeds in zijn vierdaagse training Vorm- en plaatstoleranties. ‘Ik leg kort de theorie uit. Daarna gaan de cursisten de praktijkoefeningen maken die in het werkboek staan. Dat geeft ze de vrijheid om het zelf uit te zoeken.’ Dat werkboek heeft Jos overigens helemaal zelf ontwikkeld. Het is de rode draad tijdens de training en wordt bijvoorbeeld gebruikt om stukjes uit de norm op te zoeken die nodig zijn bij het maken of controleren van constructietekeningen. ‘Op die manier leren de deelnemers om te werken vanuit de norm.’

Quiz

De training Vorm- en plaatstoleranties duurt vier dagen, verspreid over een aantal weken. Dat is bewust, omdat er dan alle tijd is om huiswerk te maken en om de stof te laten bezinken en vragen te bedenken. Verder is er ruimte om aan het begin van elke nieuwe bijeenkomst de eerder behandelde stof nog een keer kort te herhalen. Dat doet Jos door middel van verschillende creatieve werkvormen, waaronder een quiz. Dat is een ontspannen manier om een nieuwe cursusdag te beginnen.

Een persoonlijke intake van iedere deelnemer enkele weken voor het begin van de training behoort tot de werkwijze van Inventas. Jos vindt het belangrijk om helder te krijgen wat de kandidaat al weet en wat hij nog wil leren. Ook vraagt hij altijd om eigen voorbeelden en tekeningen mee te brengen. “Want als de training gaat over vraagstukken waar de cursisten dagelijks mee bezig zijn, maakt dat ze extra gemotiveerd.”

Jos heeft inmiddels zo’n 1300 engineers getraind. Al die trainingservaring maakt dat hij duidelijke ideeën heeft over wat iemand een goede trainer maakt. Een combinatie van talent voor techniek en goed met mensen om kunnen gaan, is van groot belang. Maar het echte geheim van een goede trainer is dat hij zijn zintuigen gebruikt. Praten om de stof over te brengen, goed kijken en luisteren naar wat er in de groep gebeurt. Voelen of de sfeer goed is en of iedereen bijvoorbeeld het tempo goed kan bijhouden.

Voor wie?

Als je die eigenschappen en vaardigheden goed in de vingers hebt, kun je een training leuk en interessant maken voor iedereen. Dat is nodig, want de doelgroep van de training Vorm- en plaatstoleranties is nogal divers. ‘Eigenlijk heeft iedereen die betrokken is bij een technische tekening er belang bij.’ Dat is niet lastig, maar juist interessant. ‘De cursisten kunnen juist veel van elkaar leren, omdat ze allemaal hun eigen kennis en ervaring meenemen.’

Vorm- en plaatstoleranties worden vaak niet behandeld in de dagopleiding voor engineers. Wel een beetje gek volgens Jos, want een tekening is een juridisch document en mag niet afwijken van de normen. Des te belangrijker is het om de NEN-training te volgen. Daar leren de deelnemers over de laatste internationale afspraken op het gebied van Vorm- en plaatstoleranties. Ze maken kennis met alle Product Manufacturing Information. Dit is alle benodigde informatie om een product volledig te kunnen produceren. Deze informatie wordt opgeslagen in 3-Dimensionale ontwerpen, die steeds vaker naast de 2-Dimensionale tekeningen worden gebruikt.

Plezier

Ondanks het feit dat Jos al zo veel trainingen achter de rug heeft, heeft hij er nog altijd veel plezier in. Hij wordt door de trainingen extra gemotiveerd om altijd bij te blijven in de kennis over de materie en om zijn vaardigheden te blijven verbeteren. Daarnaast geeft het hem veel voldoening om de stof zo uit te leggen dat iedereen ermee aan de slag kan. ‘Het is mijn doel om alle cursisten de essentie van de internationale normen bij te brengen.’

Resultaat van de training

  • Kennis van de symbolen uit de normen NEN-EN-ISO 1101:2017, NEN-EN-ISO 5459, NEN-EN-ISO 1660.
  • Snappen van de betekenis van deze symbolen en weet aan welke normen u in het titelblok zult gaan refereren
  • Kunnen toepassen van de normen bij het maken van technische tekeningen in 2D en 3D.
  • Beheersing van het envelopprincipe, het onafhankelijkheidsprincipe, rechtheid, vlakheid, rondheid, cilindriciteit, profielzuiverheid, plaatszuiverheid, evenwijdigheid, hoekzuiverheid, haaksheid, symmetrie, concentriciteit-coaxialiteit, maximum materiaalprincipe, minimum materiaalprincipe, geprojecteerde tolerantiezone, vrije vormtoestand, referenties en referentiesystemen, direction feature indicator, intersection plane indicator, collection plane indicator, orientation plane indicator.

Ook de training volgen?

Lees er meer over op training Vorm- en plaatstoleranties. Gelijk inschrijven kan natuurlijk ook.

Wilt u samen met uw collega’s de training volgen?

Of wilt u met collega’s kennisdelen en opfrissen en weer helemaal op de hoogte gebracht worden van de laatste stand van zaken? Dan kunnen Inventas en NEN voor u een bedrijfstraining verzorgen. Wanneer u contact met ons opneemt, vertellen we u meer over de mogelijkheden.

Contact en advies

Heb je nog vragen over onze trainingen? Of heb je hulp nodig om de training te vinden die het beste bij je past? Wij helpen je graag met een studieadviesgesprek.

T: 040 – 303 46 94

Maandag t/m vrijdag: 08:30 – 17:30