Locatie
Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, Zwolle, of onlineNiveau
MBO+/ HBOVorm- en plaatstoleranties en MBD
De taal voor de technische tekening
Vorm- en plaatstoleranties spelen een belangrijke rol op een technische tekening. Voor de ontwerper/constructeur is het noodzakelijke kennis om producten te kunnen realiseren die aan de specificaties voldoen. Een inkoper wil graag kunnen beoordelen wie de meest geschikte partij is om de producten te maken. De werkvoorbereider wil weten welke stappen er nodig zijn om het product volgens specificaties te maken. Ook voor kwaliteitsmensen en meettechnici is het noodzakelijke kennis. Nadat je Vorm- en plaatstoleranties hebt leren begrijpen kun je met iedereen praten binnen de supply chain. Door het correct vastleggen van de gewenste vorm en plaats van bijvoorbeeld vlakken en gaten voor het hele product kan dit na productie worden gecontroleerd. Tijdens de eindcontrole blijkt of afwijkingen van vorm en plaats acceptabel zijn of tot afkeur van het product leiden. Daarom is het belangrijk de mogelijkheden en de juiste betekenis van alle tolerantiesymbolen op technische tekeningen te snappen. Doordat we in de training veel praktische voorbeelden en attributen behandelen, leer je snel alles over de begrippen en symbolen. Ook leer je aan de hand van voorbeelden het nodige over Model Based Definition.
Actuele normen
Alle symbolen voor de technische tekening zijn verzameld en uitgelegd in internationale normen. De Inventas trainingen volgen daarbij de meest-actuele ISO-normen. Het lesmateriaal sluit aan bij deze normen zodat je als engineer op de hoogte bent van actuele informatie.
Praktijkvoorbeelden
De trainer en de andere cursusdeelnemers reiken leerzame voorbeelden aan tijdens de cursus. Daardoor leer je de geometrische eisen nog beter snappen en de symbolen op de juiste manier toepassen.
MBD – Model Based Definition
In deze training leer je ook een aantal symbolen die gebruikt worden in Model Based Definition (MBD).
Hierdoor zul je ook makkelijker notaties in het 3D-model kunnen maken.
Na afloop van de training kun je alle tolerantiesymbolen op een tekening lezen en toepassen.
Doordat de trainer specialist is op dit vakgebied en tevens actief deelneemt in de NEN-normcommissie Productgeometrie is hij steeds op de hoogte van de geldende normen en de toepassing daarvan in de praktijk. Daarnaast volgt de trainer de actuele ontwikkelingen op het gebied van Vorm- en Plaatstoleranties en Model Based Definition wereldwijd.
Algemene informatie over de cursus Vorm- en Plaatstoleranties
Er zijn symbolen beschikbaar om de vereiste rechtheid van lijnen, vlakheid van vlakken, positienauwkeurigheid van gaten, enzovoorts duidelijk te maken. Omdat het correct vastleggen van vorm en plaats zo belangrijk is voor het juist functioneren van een product of machine, is het voor iedereen van belang die een rol heeft in het wordingsproces van producten en machines. Daarom dient iedereen binnen de supply chain te kunnen begrijpen wat er op de technische tekening bedoeld wordt.
In de cursus Vorm- en Plaatstoleranties leer je technische tekeningen lezen, bematen en voorzien van toleranties. Door het maken van oefeningen en het bekijken van praktijkvoorbeelden ga je deze taal helemaal snappen. Doordat je als deelnemer tijdens de training veel zelf aan de slag bent, zul je na afloop van de training alle symbolen uit de actuele ISO-normen makkelijk herkennen en kunnen toepassen.
MBD – Model Based Definition
Je leert in deze cursus ook het nodige over Model Based Definition. Hierdoor zul je makkelijker de stap maken naar het noteren van alle maten en toleranties in het 3D-model.
PMI – Product Manufacturing Information
PMI omvat alle informatie die nodig is om het product te kunnen maken. Daarom horen technische tekeningen, stuklijsten, eventueel de step-files en aanvullende informatie zoals GSA’s bij de PMI.
Werkboek – naslagwerk
Tijdens deze training wordt er gebruik gemaakt van een uitgebreid werkboek. Dankzij het werken met veel praktische oefeningen en praktijkvoorbeelden ga je het goed snappen.
Resultaat van de cursus Vorm- en Plaatstoleranties en MBD
- Jij kent de betekenis van alle tolerantie symbolen op de technische tekening
- Je kunt dit op de juiste manier kunnen toepassen op de 2D technische tekening
- en ook het noteren in het 3D model heb je in de training geleerd
- Je weet in welke norm(en) je de symbolen en hun betekenis kunt terugvinden
- Jij kunt meepraten met alle partijen die met de technische tekening te maken hebben
- Er ontstaat inzicht in de betekenis van de tolerantiewaarde
- Een technische tekening heeft dus geen geheimen meer voor je
Inhoud van de cursus Vorm- en Plaatstoleranties en MBD
Deel 1:
- GPS-matrix samengevat (ISO 14638:2015);
- Product Manufacturing Information (PMI);
- Onafhankelijkheidsprincipe (ISO 8015:2011);
- Envelop principe (ISO 14405-1:2016 en ISO 14405-2:2019);
- Meten en meetonzekerheid (ISO 14253-2:2011);
- Vormtoleranties: Rechtheid, vlakheid, rondheid, cilindriciteit (ISO 1101:2017);
- Keuze van tolerantiewaardes, de grootte van de tolerantie;
- Tolerantiewaardes: Lineaire- en hoekmaten f, m, c en v (NEN-ISO 2768-1:1990 nl);
- Grootte van vorm-, richting en plaatstoleranties H, K en L (NEN-ISO 2768-2:1990 nl);
- Tolerantiezones, waardes en vormen;
Deel 2:
- Profielzuiverheid van een lijn en een oppervlak
- Richtingtoleranties en resulterende vormeisen
- Evenwijdigheid, haaksheid en hoekzuiverheid (ISO 1101:2017)
- Plaats-toleranties (ISO 1101:2017 – ISO 5458:2018)
- Plaatszuiverheid; Coaxialiteit / Concentriciteit; Symmetrie
- Slagtoleranties; Circulaire slag; Totale slag
Deel 3:
- Maximum materiaalprincipe (NEN-EN-ISO 2692:2015);
- Vrijheidsgraden;
- Betekenis van referenties en referentiesystemen (ISO 5459:2017);
- Oefenen in het noteren van referenties en referentiesystemen (ISO 5459:2017);
- Aanvullende symbolen voor referenties;
- Introductie 3D PMI MBD (ISO 1101:2017 – ISO 16792);
- Snijvlakindicator, Zone-richtingindicator, en Verzamelindicator;
Gedurende de hele training komen oefeningen, cases en tekeningen aan bod.
Ook na de training kan de trainer de cursist terzijde staan met tips voor het geometrisch bematen en tolereren. Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.
Doelgroep van de training Vorm- en Plaatstoleranties en MBD
Deze training is geschikt voor:
- Constructeurs,
- Tekenaars,
- Kwaliteitsspecialisten,
- Machinebouwers,
- Architecten mechanica en mechatronica,
- Ontwerpers,
- Technisch inkopers,
- Werkvoorbereiders,
- CAM- programmeurs,
- Meettechnici,
- en alle overigen die met technische tekeningen te maken hebben.
Minimaal mbo+ ervaring / hbo-wo werk- en denkniveau & minimale rekenvaardigheid vereist. Wil je weten of deze training geschikt voor je is, neem dan contact opmet ons of bel tijdens kantooruren naar 040-303 46 94.
Prijs en subsidiemogelijkheden
€ 1425,- (Prijs per deelnemer bij individuele inschrijving)
Inventas werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn inclusief lesmateriaal en arrangementskosten, lunches/koffie/thee/fris/versnaperingen, exclusief B.T.W.
Een opleiding of training volgen betekent vaak een financiële investering. Er zijn diverse subsidiemogelijkheden voor deze training.
Limburg Leert. Meer informatie over subsidie via Limburg Leert vind je hier.
Is uw bedrijf aangesloten bij de AO-Metalelektro, dan zijn er mogelijkheden om een financiële bijdrage in de scholing van werknemers te ontvangen. Meer informatie over de hoogte en voorwaarden voor de bijdrage is te verkrijgen via de site van AO-Metalektro
Is uw bedrijf lid van de METAALUNIE, dan kan via de stichting OOM voor het volgen van scholing door werknemers een bijdrage worden verkregen. Meer informatie over de hoogte en voorwaarden voor de bijdrage is te verkrijgen via de site van OOM. U kunt de bijdrage aanvragen middels het aanvraagformulier OOM-bijdrage via de site van OOM. Ook kan via de cursuscatologus van OOM voor een training van Inventas worden ingeschreven.
Evaluatie en certificaat
Wanneer jij als deelnemer actief hebt meegedaan aan de training Mechanical simulations ontvang je na afloop van de training een certificaat als bewijs van actieve deelname aan de training.
De training wordt tussentijds mondeling-, en aan het eind schriftelijk geëvalueerd waarmee we peilen of de leerdoelstellingen bereikt zijn.
Ook na de training sta je er niet alleen voor. We kunnen je bijstaan met coaching en/of consultancy. Vraag hier vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Evaluatie en certificaat
Wanneer jij als deelnemer actief hebt meegedaan ontvang je na afloop van de training een certificaat als bewijs van actieve deelname aan de training.
De training wordt tussentijds mondeling geëvalueerd zodat we zorgen dat de leerdoelstellingen bereikt worden.
Ook na de training sta je er niet alleen voor. We kunnen je bijstaan met coaching en/of consultancy. Vraag hier vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Aanverwante trainingen
Cursus Technische Tekening Lezen
Wil je meer weten over de betekenis van alle aanzichten, lijnen en symbolen op de technische tekening dan is deze training wellicht zinvol. Meer weten over deze training.
Cursus Tolerantieanalyse
Indien je meer wilt weten over de juiste keuze van de tolerantiewaarden voor de technische tekening, dan is deze training wellicht zinvol. Meer weten over deze training.
Alle opleidingen
Bekijk ook het overzicht van onze andere Cursussen & Trainingen. Deze vind je hier.
Startdata en locatie
Voor de training Vorm- en plaatstoleranties kun je je individueel inschrijven door een van onderstaande data te selecteren. Deze training wordt ook in-companyverzorgd. Een in-company training is interessant vanwege het prijsvoordeel. Onze in-company trainingen zijn altijd maatwerk. Informeer hier vrijblijvend naar de opties en prijzen.
Plaats | Data | Tijden | Aantal bijeenkomsten | Prijs | Inschrijven |
---|---|---|---|---|---|
Geef bij inschrijving voorkeur aan: Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, Zwolle | 10 Maart 2025 + 17 Maart + 24 Maart | Ochtend/middag 09:00 - 16:30 | 3 dagbijeenkomsten 1x per week | € 1425,- | |
Geef bij inschrijving voorkeur aan: Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, Zwolle | 19 Mei 2025 + 26 Mei + 2 Juni | Ochtend/middag 09:00 - 16:30 | 3 dagbijeenkomsten 1x per week | € 1425,- |
Contact en advies
Heb je nog vragen over de training? Of heb je hulp nodig om de training te vinden die het beste bij je past? Wij helpen je graag met een studieadviesgesprek.
T: 040 – 303 46 94
Maandag t/m vrijdag: 08:30 – 17:30