Lasverbindingen specificeren
Problemen die vaak voorkomen in de engineering praktijk van gelaste constructies zijn onvolkomenheden in de lasspecificaties en lasberekeningen. Scheuren in een las, scheuren naast de las, scheuren door te veel weggeslepen materiaal en lasaanduidingen die niet volgens ISO-normering zijn. Zomaar een greep uit de gevolgen van de genoemde onvolkomenheden. Om problemen zoals deze op te lossen willen engineers vandaag de dag graag een training volgen waarbij zij getraind worden in hun kennis en vaardigheden op het vakgebied van de lastechniek. De informatie en oefeningen die in de training aan bod komen zijn conform de actuele normering. Hierdoor wordt het voor de deelnemers mogelijk om de tekeningen conform de ISO-normen te maken zodat ze deze tekeningen en berekeningen met vertrouwen kunnen doorsturen naar plaatsen binnen of buiten Nederland waar de productie plaatsvindt.
Korte inhoudsomschrijving
- Het aanduiden van lassen volgens NEN-EN-ISO 2553:2019 & AWS A2.4
- Lasblokken duidelijk aanduiden
- Lassterkte berekeningen
- Invloed van temperatuur op materiaal (austenitisch RVS)
- Lastechnische kennis met betrekking tot de ASME en PED
- Overige materiaalkundige weetjes van belang voor het lassen
- Beoordelen van lasverbindingen volgens EN-ISO 5817
In het kort over de training Specificeren van lasverbindingen
Het visueel kunnen beoordelen van lasverbindingen vormt een belangrijke schakel tussen het uitvoeren en het goedkeuren van laswerk bij constructies. Naast een gedegen kennis van de mogelijk optredende onvolkomenheden moet de lasser en de engineer inzicht hebben in het toegepaste lasproces en materiaalcombinatie. Voor een gedegen kwalificatie moeten de resultaten kunnen worden vergeleken met de eisen die gesteld worden aan de lasverbinding. Door de verplichte CE-markering voor staalconstructies schrijft de norm EN 1090-2 visuele inspecties van lasverbindingen voor.
Deelnemers aan onze training vergroten hun kennis op het gebied van berekening, specificatie en inspectie van gelaste verbindingen door middel van zowel theoretische- als praktijkinformatie. Zowel tijdens het theoretisch deel als in het practicum dat onderdeel uitmaakt van de training leer je het nodige over het laswerk en wat erbij komt kijken.
Resultaat van de training Specificeren van lasverbindingen
Na afronding van de training over lasverbindingen:
- Heb je kennis van de internationale lasnormen
- Kun je alle lassen correct specificeren op de technische tekening
- Heb je gevoel gekregen voor het TIG-lassen, onder andere het lassen van RVS
- Heb je de nodige rekenroutine opgebouwd om lasverbindingen te kunnen berekenen
- Kun je een sterkteberekening maken van een lasverbinding
- Direct de resultaten van je berekening toepassen in je eigen ontwerp van de lasconstructie
- De noodzakelijke berekeningen maken voor het Technisch Constructie Dossier
Les 1 Lasverbindingen
Tijdsduur 6 ~ 8 uren
Thema
Lassymbolen, aanduidingen & bematingen
Onderwerpen
Type lasverbindingen, lasnaadvormen, basissymbolen, aanvullende symbolen, samengestelde symbolen, pijl, referentielijn en symboolopties, lasposities, lasprocesnummers, lasprocessen, kwaliteitsniveaus, lastoevoegmateriaal, lasnaadlocaties, a-hoogte, z-maat, s-maat, montagelas, kettinglas, alternatieve aanduidingen en maatvoeringen lasnaden.
Les 2 Lasverbindingen
Tijdsduur 6 ~ 8 uren
Thema
Lassterkte berekeningen, materiaalkunde 300-groepen rvs & lasonvolkomenheden
MIG/MAG/TIG lassen
Onderwerpen
Bepalen nominale spanningen in een hoeklas. Kwaliteitseisen bij stompe lasnaden, scheurvorming, lasonvolkomenheden en hun gevolgen. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.
Doelgroep van de training Lasverbindingen
- Engineers machinebouw
- Engineers staalbouw
- Constructeurs machine- en staalbouw en aspirant constructeurs
- Tekenaars en tekenaar-constructeurs
- Werkvoorbereiders staalbouw
Prijs en subsidiemogelijkheden
€ 1425,- (Prijs per deelnemer bij individuele inschrijving)
Inventas werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn inclusief lesmateriaal en arrangementskosten, lunches/koffie/thee/fris/versnaperingen, exclusief B.T.W.
Een opleiding of training volgen betekent vaak een financiële investering. Er zijn diverse subsidiemogelijkheden voor deze training.
Is uw bedrijf aangesloten bij de AO-Metalelektro, dan zijn er mogelijkheden om een financiële bijdrage in de scholing van werknemers te ontvangen. Meer informatie over de hoogte en voorwaarden voor de bijdrage is te verkrijgen via de site van AO-Metalektro
Is uw bedrijf lid van de METAALUNIE, dan kan via de stichting OOM voor het volgen van scholing door werknemers een bijdrage worden verkregen. Meer informatie over de hoogte en voorwaarden voor de bijdrage is te verkrijgen via de site van OOM. U kunt de bijdrage aanvragen middels het aanvraagformulier OOM-bijdrage via de site van OOM. Ook kan via de cursuscatologus van OOM voor een training van Inventas worden ingeschreven.
Evaluatie en certificaat
Wanneer jij als deelnemer actief hebt meegedaan ontvang je na afloop van de training een certificaat als bewijs van actieve deelname aan de training.
De training wordt tussentijds mondeling-, en aan het eind schriftelijk geëvalueerd waarmee we peilen of de leerdoelstellingen bereikt zijn.
Ook na de training sta je er niet alleen voor. We kunnen je bijstaan met coaching en/of consultancy. Vraag hier vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Aanverwante trainingen
Alle opleidingen
Bekijk ook het overzicht van onze andere Cursussen & Trainingen. Deze vind je hier.
Startdata en locatie
Voor de training Specificeren van lasverbindingen kun je je individueel inschrijven door een van onderstaande data te selecteren. Deze training wordt ook in-company op maat verzorgd. Informeer vrijblijvend naar de opties en prijzen. contactformulier.
Contact en advies
Heb je nog vragen over de training? Of heb je hulp nodig om de training te vinden die het beste bij je past? Wij helpen je graag met een studieadviesgesprek.
T: 040 – 303 46 94
Maandag t/m vrijdag: 08:30 – 17:30